بوتولیسم
وقتی باکتری ها در غذا رشد و توکسین ترشح می کنند،توکسینهای تولید شده ممکن است در افرادی که از آن غذا میخورند،بیماری ایجاد کند.این بیماری را مسمومیت می نامند.
بوتولیسم یک بیماری فلج کننده،کشنده و نادر است و به وسیله ی سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود.
بوتولیسم دو نوع مهم دارد:
1- بوتولیسم غذایی که با خوردن غذاهای حاوی سم بروز میکند.
2- بوتولیسم زخم که حاصل عفونی شدن زخم با باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است.
این باکتری در روده رشد کرده و سم آزاد می کند تمامی اشکال بیماری بوتولیسم خطر ناک و کشنده است و یکی از بیماری هایی است که باید به صورت اورژانسی رسیدگی شود.
بوتولیسم نوعی مسمومیت کشنده است که اغلب در کنسروجاتی که به خوبی کنسرو نشده اند ممکن است وجود داشته باشد.گاهی اوقات غذاهای بسته بندی شده آن قدر حرارت نمی بینند که باکتری های آندوسپور دار آنها کشته شوند که کلستریدیوم بوتولینوم یکی از این باکتری هاست وتوکسین آن که بر دستگاه عصبی انسان اثر می کند بسیار محلک است.اگر فردی غذای آلوده به این توکسین را بخورد به بیماری بوتولیسم مبتلا می شود.
از علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- خشکی دهان
2- بروز اشکال در تکلم
3- دو بینی
4- افتادگی پلکها
5- محدودیت حرکات چشم
6- مردمکهای گشاد
7- گلو درد
8- بروز اشکال در عمل بلع
9- خستگی شدید
10- اختلال شدید تنفسی
11- از بین رفتن رفلکس های بدن
12- فلج عضلات تنفسی
13- سستی و فلج عضلات بدن
در صورت تشخیص در مراحل اولیه بوتولیسم غذایی و بوتولیسم زخم(با توجه به علائمی که ذکر شد)می توان با استفاده از یک آنتی توکسین(ضد سم)که فعالیت سم را در جریان خون متوقف می کند درمان را شروع کرد،البته در این حالت هم باید بیمار بستری شود و تحت نظر باشد.گاهی برای خارج کردن غذای آلوده از معده،بیمار را وادار به استفراق یا از تنقیه درمانی استفاده می کنند.بیماری بوتولیسم قابل پیشگیری است.بوتولیسم غذایی حاصل از کنسروهایی با محتویاتی است که اسیدیته پایین دارند.باکتری هایی که اندوسپور می سازند می توانند در محیط های فاقد هوا درون قوطی های کنسرو رشد کنند.در نتیجه ی این متابولیسم مقدار زیادی گاز تولید می شود که باعث بر آمدن درب قوطی می شود.مثل کنسروهای:ذرت،ماهی،لوبیا و ... والبته شیوع بوتولیسم از منابع غیر معمول مثل گوجه فرنگی سرخ شده در روغن که خوب نگه داری نشده است.تمام غذاهای پخته شده باید تا قبل از مصرف گرم بمانند یا این که در ظروف کریستال و شیشه ای به صورت کاملا بهداشتی داخل یخچال نگه داری شوند.
و در آخر برای جلوگیری از این بیماری کشنده و محلک کنسروها را قبل از مصرف به مدت 20 دقیقه در آب بجوشانید تا احتمال وجود این باکتری به صفر برسد و یا از مصرف کنسروجات،این مواد غذایی که پر از مواد نگه دارنده هستند خود داری کنید.
تهیه و تنظیم:سید مسعود بااوسی