با سلام به همه اساتید و همراهان.
جناب آریا شما لطف دارید. من هر آنچه که گفتم نقل قول بود ای کاش مثل شماها سوادشو داشتم و می تونستم با شما گفت وگو کنم.
اما همه شما رو دعوت می کنم که فایل صوتی زیر که مربوط به سخنرانی استاد بزگمان دکتر دینانی است، حتما گوش دهید بحث بسیار شیرینیه در مورد زمان و اینکه زمان اتفاقا یک مسسئله ی دینی است و... قبلا هم در مورد کتاب معمای زمان و حدوث جهان نوشته ایشون گفتم، که این سخنرانی به نوعی خلاصه شده ی آن کتاب است و بحث جامع و کامل را در آن کتاب ذکر کرده است. کتاب فوق العاده سنگینی است برای امثال من، ولی مطمئنم که جناب آریا و جناب حسین که تخصصشون فلسفه ی اسلامی است خیلی خوب خواهند فهمید و اگر وقت و حوصله اش راداشته باشند به ما هم توضیح خواهند داد. همونطور که می دونید دکتر دینانی فلسفه ی اسلامی خوانده اند و همین بس که ایشون شاگرد علامه طباطبایی بوده اند. این سخنرانی به نظریه بیگ بنگ هم می پردازد.
لینک سخنرانی:
www.4shared.com/mp3/TOWZwphFba/_-___.html
گزیده هایی از سخرانی:
زمان، مسئله ی پیچیده ای است، در حال حاضر دانشمندان فیزیک کوانتوم یک نوع گرفتارند و فلاسفه به توعی دیگر.
زمان نه تنها یک مسئله شدیدا فلسفی است بلکه دینی هم هست یکی از دینی ترین مسائل مسئله ی زمان است.
هر کاری که ما می کنیم باید یک رجحانی داشته باشد.
اگر تصادفی وجود داشته باشد دیگر راهی برای اثبات خداوند موجود نیست. خدا را از روی نظم و عقل اثبات می کنیم، عالم نظام و حسابی دارد، اگر عالم بی حساب و کتاب باشد یعنی ترجیح بلا مرجّح جایز می باشد و حساب و کتابی نمی باشد و در این صورت چطور می شود خدا را ثابت کرد؟ چه طوری ممکن است ؟
اگر نظام علت و معلول نباشد چطور می توان گفت خدا هست؟ پس لابد تصادفه آره، آیا چنین است؟ و خدا تصادفی کارها را انجام می دهد؟
در ضمن سخنرانی به تمثیل خر یا الاغ بوریدان اشاره می شود که از ویکی پدیا در زیر برایتان نقل کردم:
(موضوع خر بوریدان یکی از ناسازهها (پارادوکسها) است. موضوع مسأله این است که الاغی گرسنه را به فاصله مساوی از دو کپه یونجه در نظر میگیرند، برخی استدلال میکنند که الاغ مزبور به سبب ناتوانی اراده به عمل، خواهد مُرد. این مسئله را ژان بوریدان در فلسفه مدرسی مطرح کرده است که البته ابتدا ارسطو آن را به شکلی در نجوم مطرح کرده بود. همچنین به مضمون این مسأله، افلاطون، غزالی، ابن سینا، دانته و ... اشاره داشتهاند.
ژان بوریدان گفته بود: «میل و اراده وقتی با امری که دارای دو شق است روبه رو میشود آن چیز را که عقل ارجح میداند انتخاب میکند. به عبارت دیگر انسان در مواجهه با دو خط مشی آنرا اختیار میکند که به نظر او برای وی متضمن خیر برتر است. آدمی قادر است اختیار را معلق ساخته در غرض از عمل نظر و تأمل کند.» کم کم تمثیل خر ژان بوریدان که در مباحث مربوط به «انگیزهٔ عمل» به کار میرفت، بر سر زبانها افتاد. (گرچه در آثار وی مستقیماً به آن اشاره نشدهاست.) مثال بالا اینگونه نیز روایت شده که خری شدت گرسنگی و تشنگی او به یک اندازهاست و در فاصلهٔ مساوی از او یک سطل آب و مقداری جو قرار دارد، چون فاصلهٔ هر دو از او مساوی است وگرسنگی وتشنگی او به یک اندازهاست، نخواهد توانست یکی را بردیگری ترجیح دهد و سراَنجام ازشدت گرسنگی و تشنگی خواهد مرد. با استفاده از این مسأله میگویند ترجیح بلامرجح محال است.)
همیشه سلامت باشید.